Top

«Det er på nettet vi blir sjekket opp...»

Gjennom samtalene med elvene fra Greveskogen, er det mye som tyder på at sjekkeprogrammer som «Paradis Hotell» og «Jakten på kjærligheten» ikke har endret synet vårt på at forelskelse og kjærlighet tilhører den private sfære.
Programmene er ren underholdning, mens sjekkingen blant ungdom flest, holdes unna offentligheten.
Elevene er opptatt av personvern på nettsamfunnene, og er bevisste på hva de legger ut på profilen sin.
De syns også at dagens 40 åringer har lite nettvett, som legger ut dristige bilder og har åpne profiler.


Foredrag i Samfundet (Referatprotokoll 1900-1920)
"….Dessuten nævnte han av egen erfaring at manden naar han søkte seg en hustru ikke skulde gaa fra den ene og til den anden for at finde den mest fuldkomne i verden. Nei, han skulde holde fast ved hende han en gang var blit glad i, omgaaes hende, inntil de begge hadde lært at elske hinanden…"

Stjålent kyss

"Må folk ikke se når solen kysser det gyldne sted, hvor han mig sussede? Må folk ikke se når to som elsker favner hinanden lykkeberusede?" (Tegning og tekst fra elevavisa Storken, 1922)


Storken 1919-1921

"Kvinden benyttes av mange med held som surrogat for andre berusende ting. Jeg kan vere enig i at kvinden er et udmerket nydelsesmiddel, men hun maa nydes med maate..."

Et meget vanskelig spørsmål

Om "Kvinden og hendes anvendelse". Trykk på bildet for større versjon.


Aase skriver i Storken 15-10-1920
"Dog synes jeg, …, at du tar deg for mange privilegier som Don-Juan, naar du i forige avis offentlig ærklærer mig din kjærlighet. Det er da noget som burde foregaa paa tomandshaand, i maaneskind."

Offentlig sjekking

Les Aases melding til sin medelev Evje, eller Don-Juan, som hun kaller ham, ved å trykke på bildet.


Kirkegårdsnatt

"... To ansikter kom fram i månelyset, og vår venn gikk videre og smilte. Det var bare to fra 3. rg. Hva kan ikke hende på en kirkegård..." (Fra elevavisa Storken, 1950)


Elever 2010
Jente: - Det er kanskje der (på nettet) vi blir sjekket opp… latter. Det er ingen som kommer bort til deg på skolen for å be deg ut. Da sender de en melding på facebook.

- Det som er gøy, er hvis du har møtt noen og så legger han deg til på facebook. Da blir du GLAD. Det er et skritt videre... :-)

- Hvis noen har lagt ut bilde av meg – tagget meg - tar jeg bort taggen og får folk til å slette det. Jeg legger ikke ut dristige bilder av meg selv i bikini. Jeg tar det ikke heller… latter… :-)

- Jeg syns det er lettere å snakke med venner på facebook. Der må du skrive hva du virkelig mener. Det er lettere å være ærlig.

- Jeg syns det er lettere å snakke face to face. Det er så lett å misforstå på nettet. Hvis jeg sender et smil og ikke får noe tilbake, blir jeg urolig.


 

Høyre meny