|
«Det gjelder å snakke pent med telefondamen…»
I første halvdel av 1900-tallet bygde Telegrafverket ut et rikstelefonnett i Norge. Det ble etter hvert vanlig med både private og offentlige telefoner.

Hornemannsgården sentral i Trondheim, 1890. (Fotograf ukjent. Eier: Norsk Telemuseum)

Christiania Centralstation, ca 1901. (Fotograf: Hifling-Rasmussen. Eier: Norsk Telemuseum)
De røde telefonboksene stod på hvert tettsted i hele Norges land.

Nedtagget telefonkiosk, Hausmania (Fotograf Cato Normann, Norsk Telemueum)
I et leserinnlegg i Aftenposten 20. november 1929, diskuterer innsenderen kvinnenes evinderlige snakk i offentlige telefoner. Han er lei av å fly fra den ene telefonkiosk til den andre, uten å oppnå forbindelse.

Trykk på bildet for å lese hva elevavisa Storken på begynnelsen av 1900-tallet skrev om "Høflighet i telefonen".
Elevavisen Uglen, 1933
De fleste vet at hvis man vil ha det telefonnummer man ber om innen et nogenlunde passende tidsrum, så gjelder det for all del å snakke pent med telefondamen. Jeg skulde forleden gi en meget viktig beskjed som hastet, og jeg grep telefonen. ”Vær så snild å ring 679 litt hurtig takk”, sa jeg litt hurtig. ”Ja vel”, kom det like hurtig tilbake. Jeg ventet 1 min og 2 min. Intet svar. Jeg ringte igjen. ”679 er optatt har De hørt, kom det i en ganske skarp tone. Jeg hadde ingenting hørt, men jeg ventet tålmodig i 5 min, så tok jeg sykkelen.
For å høre gamle ringelyder klikk her!
Utbredt telefonbruk
I dag har de fleste egne mobiltelefoner. Bruk av mobiltelefon øker også i fattigere deler av verden. For eksempel har land som Ukraina, Colombia og Malaysia, flere mobilabonnenter enn innbyggere.
Les hos NRK: 8.000.000.000 mobiltelefoner!
I 2010 viste beregninger at over 30% av afrikanerne hadde mobiltelefon. (Foto: AFP)
I samtalene med elevene på Greveskogen, kom det fram at mobiltelefonen er et viktig redskap. Ikke bare for sms og telefonsamtaler, men også for å høre på musikk, spille og surfe på nett.
For å holde kontakt med venner og familie i andre land, brukes Skype.
Chattefunksjonen på Facebook brukes til mer private samtaler på nett.
Elever 2010
Mobilen bruker jeg når jeg skal ringe, sende sms, kalkulator, vekkeklokke, notater, kalender. Ville valgt mobil framfor PC…, for du kan gå på facebook via mobil :-)
Det er vanskelig å slappe av uten mobil. Før var jeg helt ekstrem. Når jeg dusja, måtte jeg ut med hodet for å se om mobilen vibrerte. Jeg har den alltid på lydløs, men alltid på vibrasjon eller så må jeg sjekke den hele tida.
|
|
|