Top

«Du tror kanskje at jeg drømmer om mann og barn?»

I arkivmaterialet både fra Myrene, som kun hadde kvinnelige medlemmer, og i fra Uglen, ser vi et stort engasjement rundt spørsmål som har med likestilling å gjøre.
De kvinnelige elevene var opptatt av å ta gode eksamener og få seg et arbeid.
I det eldste materialet fra Myrene, skriver en av jentene at mange kanskje tror at hun drømmer om mann og barn, men det er helt feil. Hun tenker kun på å gjøre det godt på eksamen.

Drømmer

Trykk på bildet for å lese brevet fra jenta som ikke drømmer om mann og barn, men istedet fokuserer på eksamen (Myrene, 1898)


Arkivmaterialet avspeiler tanker i tiden, som for eksempel kvinnens stilling i samfunnet. I møteprotokollene fra 1910 til 1920 diskuteres stemmerett for kvinner, avholds- og målsaken, sosialisme og 1 verdenskrig.

I samtalene vi hadde med elevene på Greveskogen (2010), kommer det fram at både jenter og gutter har stor tro på framtida og mulighetene som ligger der. Elevene opplever å ha de samme mulighetene når det gjelder å få seg en utdannelse og jobb. En av jentene vi snakket med, unnskylder seg litt når hun forteller hun "bare" skal bli sykepleier.


Referat fra samfundsmøte 31. oktober 1917

"Da møtet begynte ved halv ni tiden, var det ikke samlet mer end 12-13 ugler, og derav kun 4 kvindelige.
Først besteg formanden hrr von Quillfeldt kateteret og læste op et brev fra gymnasiesamfundet Heimdal i Danmark. Brevskriveren forundret seg over at pikene var med i samfundet her hos oss. Men han vilde allikevel gjerne korrespondere med en ”jente” herfra…."


Til gymnassamfunnet Uglen, 1964

"v/Birgit Marthinsen
Tillat med først å gratulere deg med valget som ny formann i gymnassamfunnet…..er det en ting som absolutt tiltaler meg: nemlig at du er pike. Dessverre er det jo så alt for få piker som får små og eller store verv her i samfunnet, og det gleder meg hver gang mennenes monopol brytes, enten det er i et gymnassamfunn eller på Stortinget.

Fra Norges Kommunistiske Ungdomsforbund
v/ Jon Pelle Kjellstrøm"

Gratulasjon

Faksimile av brev fra Norges Kommunistiske Forbund.


Eksempler fra minneinnsamlingen 2010

- Vi bruker nettet for å engasjere oss. Vi kan gå på grupper på Facebook og kommentere; Jeg Liker på for eksempel politiske grupper. Det er mange dritt-grupper, for eksempel grupper mot Siv Jensen og sånt. (Jente 18 år)

- Jeg brukte bloggen min for å ytre meninger. Det står på Facebookprofilen min at jeg ikke tror på noe og at jeg er rød i politikken. Jeg sitter i Elevrådet! (Jente 18 år)

- Jeg skal i militæret og jeg vil bli dyrepleier å studere i Danmark. Jeg skal studere psykologi. (Jente 18 år)

 

Høyre meny