Top

«Typisk så vil fjortiser ha mange venner…»

Gjennom bruk av nettsamfunnene har begrepet venn fått et nytt innhold. På Facebook kan du opprette vennelister, redigere venner og slette venner. En venn på Facebook kan godt være en du ikke kjenner, men har kjennskap til. ”Det er lov å slette venner, spesielt fjortisvenner. For 40-åringene som er på Facebook, er det greit med 150 til 200 venner. Har du flere, kan du virke desperat” (elever 2010).

Vennskap tas opp som tema i det eldste arkivmateriale fra elveforeningen Myrene. Her drøftes etiske og moralske sider ved vennskap.

Vendskap


Om vennskap og moral
(Myrtuen, tirsdag den 12. Mars 1901)

"Hvad kan vendskap taale?
Opriktigt venskab taaler alt og tilgiver alt.

Hvor langt gaar venskabet?
Venskabsbaanden knyttes for hele livet.

Hvad kan venskap taale?
Det kan i almindelighet taale de store, alvorlige forseelser og stöd, der gives men det daglige surmuleri og grættenhed ödelegger selv den störste hengivenhed.

Hvad kan vendskap udredte?
Det kommer ganske an paa hvor meget kjærlighed der er i venskabet, men er der en rigtig dybde og hengivenhed i et forhold, har vi eksempler paa, at en ven ofrer det bedste, nemlig livet for en anden."


Om vennskap på Facebook i 2010
- Det er ikke alle vi er venn med heller. For eksempel så er jeg venn med samboeren til pappa. Hun kan for eksempel fortelle at jeg har vært full, for det har noen skrevet på Facebook.

- Jeg har pappa, onkler og tanter som venn på Facebook, men ikke mamma for hun bor jeg sammen med.

- Hvis man ikke har noen felles venner, er det greit å ignorere. Mange har kun en venn in common, da ignorerer du. Typisk så vil fjortiser ha mange venner. Når jeg ikke aner hvem som spør om å være venn med meg, er det greit å ignorere.

- Jeg har noen venner fra USA som lager notater på Facebook. De tagger folk inn i notatene, så kan venner lese hvordan de har det. Jeg vet ikke om så mange av vennene mine i Norge gjør det. De er kanskje mer følsomme i USA…

- Jeg har flere venner som skriver så lange statuser som at jeg har det så vondt osv. Det samme gjør de i Italia. Du kan ikke skrive at nå legger jeg meg i skogen for å dø. Det er bare for å få medlidenhet.

- Jeg ble kontakten av ei jente fra Sverige som hadde gått på samme barneskole som meg. Jeg er nå venn med henne og hele hennes familie, både med broren og lillesøsteren.

- Jeg sletter venner etter hvert. Jeg har 500 fordi jeg har godtatt de som er yngre. Jeg syns det er så gøy å se på bildene.

 


 

Høyre meny